top of page

FOTO'S

Met het creëren van foto's lijkt de minste tijd gemoeid, zeker met een korte sluitertijd..... Maar alle gekheid op een stokje, met het maken van een goede foto kan enorm veel tijd gemoeid zijn. Allereerst is de tijd van het jaar en het belichtingsmoment op de betreffende dag cruciaal. En zeker voor het maken van natuurfoto's kan een engelengeduld nodig zijn om het betreffende dier op een aansprekende manier vast te leggen. En dan zijn voorbereidingen met betrekking tot gebruik van filters en statief vaak essentieel om het nog niet te hebben over de soms noodzakelijke en tijdrovende nabewerking. 

Mijn passie voor fotografie gaat terug naar mijn studententijd in Aken, toen ik in de kelder van onze studentenflat gezegend was met een heuse, professioneel uitgeruste doka. Als menig mede-etagegenoot maar regelmatig in het uitgaansleven dook, sloeg ik dat regelmatig over om de doka te reserveren en daar een avond lang te experimenteren met afdrukprocedé's, papier-soorten, -formaten en belichtingstijden. In die tijd was ik erg gecharmeerd van het Cibachrome systeem van Ilford waarmee kleurenafdrukken vanaf dia's konden worden gemaakt. Enige nadeel was dat de materiaalkosten voor een student nogal hoog waren. En naast het fotopapier en de ontwikkelchemicaliën was ook nog een ontwikkeldrum en een rotatieapparaat nodig. Om de kosten te drukken bouwde ik, met mijn modelbouwervaring, zelf een rotatiekastje waarbij de cylindrische drum, liggend op 4 wieltjes, in de rondte werd gedraaid om daarmee het meest homogene ontwikkelresultaat te verkrijgen. Je telkens nieuwsgierig makend welk resultaat je na het openen van de drum ter oge kwam.

In het onderstaande overzicht zijn 3, als zodanig aangemerkte, foto's met Cibachrome gemaakt en de kosten waren het waard want na ruim 40 jaar hebben ze nog niets aan glans en kleurechtheid ingeboet. Alle andere foto's zijn gemaakt met een digitale spiegelreflexcamera en zijn in dubbel opzicht 'puur natuur' in die zin dat, levend op het Franse platteland, de natuur veelal centraal staat, maar er in welhaast alle gevallen ook geen nabewerking heeft plaatsgevonden.

Als ik het foto-overzicht zelf bekijk, dan realiseer ik me dat natuurfotografie me het meeste fascineert; het is de combinatie van mijn groot respect voor alles wat leeft en het vastleggen van het ultieme moment waarop de juiste natuurlijke belichting en/of het beestje zich aan je presenteert.

bottom of page