top of page
Vedic Art logo

Vedic Art is opgericht door de Zweedse kunstenaar Curt Källman (1938-2010). Het zaad van Vedic Art werd vele jaren geleden geplant toen Curt zijn innerlijke reis begon om zich vrij te kunnen uitdrukken op het doek.

Een belangrijk onderdeel van de methode is ”De Zeventien Principes van Kunst en Leven”. Curt Källman leerde de namen van de Principes in 1974 van de bekende Indiase meditatieleraar Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008). Curt Källman ontwikkelde de inhoudelijke en pedagogische benadering van de Vedic Art methode in de jaren 1970-1980.

De Vedic Art methode werd in 1988 door Curt Källman in Zweden opgericht.

Het woord “Vedic” is afkomstig van het Indiase Sanskriet, wat Kennis of Wijsheid betekent. De fundamentele opvatting van Vedic Art is dat we allemaal, vanaf onze geboorte, een grote creatieve kracht en kennis in onszelf hebben. Schilderen is een belangrijk instrument om deze innerlijke hulpbronnen te ontvouwen, zodat ze op een concrete manier kunnen worden gebruikt in het leven en in de kunst. De enige manier om toegang te krijgen tot de inhoud van Vedic Art en de Zeventien Principes is het volgen van een Vedic Art cursus gegeven door een Vedic Art teacher.

De methode vereist geen voorkennis. Iedereen is welkom!

Vedic Art painting

Met betrekking tot mijn passie voor Vedic Art krijg ik regelmatig de vraag hoe deze schildermethode zich nu verhoudt tot de klassieke schilderkunst?

Het verschil tussen de klassieke schilderkunst en Vedic Art is dat de klassieke schilderkunst (veelal) begint vanuit het beeld van de gewenste creatie (landschap, portret, al dan niet abstract dan wel figuratief, etc.) en de creatie op basis van kennis, ervaring en creatief gevoel tot stand komt. En om dat te kunnen, dien je bij voorkeur geschoold te zijn om bijv. portretten te kunnen tekenen, een perfecte penseelvoering te hebben, het kleurenpalet te beheersen, etc. etc.

Vedic Art laat dat helemaal los; geholpen door de op de Vedische traditie gebaseerde 17 schilderprincipes, je gevoel, intuïtie en je onderbewustzijn kom je tot het spontane creatieproces; een wonderbaarlijke reis van binnenuit, waarbij het werk zich langzaam maar zeker intuïtief ontwikkelt en zich uiteindelijk in volle glorie aan je ontvouwt.

Het mooie aan Vedic Art is dus ook dat het de barrière resp. het vooroordeel wegneemt dat je geschoold moet zijn om tot een aansprekende en voldoening gevende creatie te komen!

bottom of page