top of page

sculpturen & objecten

Mijn passie voor sculpturen kreeg al heel vroeg gestalte. Geïnspireerd door mijn vader Jan Drummen, die tal van fraaie meubels en objecten maakte, creëerde ik als 13-jarig jochie tijdens de handenarbeidles op de 1ste klas van het Atheneum van het Bernardinuscollege in Heerlen een heuse kandelaar. Nu maakte ik al op nog jongere leeftijd al vogelhuisjes, maar het maken van een houten mal met 'gutsen' (gekromde houtbeitels), het daarin 'drijven' van een gegloeide koperen plaat was wel even andere koek. Temeer daar het centrale gedeelte van hout was, dat minitieus moest worden gezaagd, geschuurd en gevernisd en daarna nog van een koperen wikkelstrip werd voorzien. En deze wikkelstrip moest net als de koperen voet resp. bovenkelk aan de, met een metaalvijl toegespitste, centrale koperen staaf worden gehardsoldeerd. Als de dag van gisteren herinner ik me nog deze bewerkingsstappen en de enorme voldoening en begeestering die het maken me gaf. Tot op de dag van vandaag heeft de kandelaar dan ook nog altijd een prominente plaats in ons huis.

In latere jaren maakte ik voor menige vrienden, rustieke lage salontafels met plavuizen als aflegblad. Weer een fase later leerde ik serpentijn- ook wel speksteen genoemd, kennen; geïnspireerd door serpentijnsteen exposities- en -workshops op het Afrika Centrum in Cadier en Keer van kunstenaars uit Zimbabwe raakte ik in de ban van dit fraaie materiaal en de imposante kleurschakeringen. Het mooie van serpentijn steen is dat het een zachtere steensoort is waardoor alle houtbewerkingsprocedé's zoals zagen, boren, schaven, schuren, polijsten ook mogelijk zijn.

Weer wat later ontwierp ik ook samen met dochter Julie, het gouden sieraad dat ik liet vervaardigen door de bevriende en zeer bedreven goudsmid André Smeets uit Maastricht en sindsdien al decennia de hals van echtgenote Ellen siert. En door mijn vele creatieve interesses wachtte het serpentijn-stenen 'Oervisje' lange tijd op voleinding; een 'huwelijk' tussen de ervaringen opgedaan met de kandelaar en de serpentijn steen bewerkingen. Tegelijkertijd een mooie combinatie van twee onderdelen resp. prachtige materialen: het lijfje van serpentijnsteen, de staart van in een houten mal gedreven koperen staartvin. Tegelijkertijd met de website kon ook het 'oervisje'

op 13-1-2024 het daglicht aanschouwen...

bottom of page